99designs.com - gyors és olcsó grafikai munkák?

99designs.com logo Mi, Drupal fejlesztők, különösen kedvező helyzetben vagyunk amikor egy új oldalt kell a semmiből felépíteni: temérdek modul és smink közül válogathatunk, és a modulos-kattintgatós módszerrel gyorsan eljuthatunk a fejlesztés egy olyan fázisába, amikor az oldal már majdnem kész.

De ahhoz, hogy újdonsült oldalunk megállja helyét, egyedi arculatra lesz szüksége. Vagy magunk tákoljuk össze a kétes minőségű grafikai elemeket, vagy megbízunk egy erre specializálódott céget, többnyire méregdrágán.

Legalábbis eddig ez volt a helyzet, viszont most van egy új lehetőségünk is: A Collegemogul.com legutóbbi bejegyzésében találtam rá a 99designs.com szolgáltatásra.

Szerintem mindenki látott már olyan versenykiírást, amikor egy cég új arculatához logó pályázatot hírdet: sok-sok pályázó beküldi a terveket, a legjobbat kiválasztják és készítőjét így vagy úgy megjutalmazzák.

A fenti szolgáltató ilyen versenyek kiírásához ad egy központi felületet. Megszabhatjuk, hogy mit szeretnénk (logó, webdesign, teljes arculat, stb...), és hogy megfelelő pályázat esetén mennyit vagyunk hajlandóak fizetni az elkészült műért. Nem köteletző győztest hírdetni, és kifizetni a honoráriumot, de ha előre garantáljuk, hogy mindenképpen kifizetünk valakit, akkor sokkal több pályázatot fogunk kapni és talán jobb minőségüeket is.

A beküldött pályázatokat a kiíró szövegesen és pontozással véleményezheti, ezzel visszajelzést adva a grafikusoknak, akik így javíthatnak vagy újragondolhatják terveiket.

Elsőre szkeptikus voltam az ötlettel kapcsolatban. Végignéztem néhány pályázatot és természetesen láttam nagyon sok kétes minőségű tervet. De szinte mindig volt két-három kiváló minőségű alkotás, amelyet bátran használhat a kiíró, nem lesz oka szégyenkezni.

Személyesen még nem próbáltam ki a céget, de ha valaki vett már igénybe hasonló szolgáltatást, szivesen olvasnék a tapasztalatairól.