Admin menu modul

Ismét találtam egy modult ami megérdemli, hogy a legjobb drupal modulok cimkét kapja.

Az Admin menu kiváló segédeszköz, ha Drupal alapú oldalt akarunk beállítani vagy karbantartani.

Aki már próbált beállítani egy frissen telepített Drupal oldalt, biztosan belefutott már abba a problémába, hogy a /admin/akármi oldalak eléréséhez előbb kattintani kell egy a /admin-ra vezető linkre. Beállítás közben ez bizony több százszor (ezerszer?) is megtörténik, ezzel rengeteg értékes másodpercet rabolva el tőlünk.

Az Admin Menu ezt hivatott megoldani, egy kellemes kis JS alapú menüvel. A lényeg, hogy az összes /admin/* menüpont elérhető egyetlen kattintással, gyorsan, egyszerűen.

Itt egy kép amely jól ábrázoja a lényeget:

Jól látható, a fent megjelenő keskeny fekete menü sáv.

A 4.7-es verzió óta minden Drupal kiadásra létezik, jól karbantartott modul.

A JS alapú menü az oldal tetején jelenik meg, fixen. De ha valaki azt szeretné, hogy a vízszintes görgetősáv helyzetétől függetlenül mindig ott legyen az Admin Menu, akkor mindössze annyit kell tennie, hogy az admin_menu könyvtárban a style.css fájlban az

#admin-menu { position: absolute; }

részt kicseréli erre:
#admin-menu { position: fixed; }

Aki még nem ismeri ezt a modult, mindenképpen próbálja ki. Elsőre talán nehéz rászokni, de ha ezen túlvagyunk, abszolút függőséget okoz.

11 hozzászólás

Remek ez a modul, szoktam is

Remek ez a modul, szoktam is néha használni, viszont mit csinálsz olyankor, mikor a megrendelő flasht akar a fejlécbe? Ilyenkor az admin menü gyakorlatilag használhatatlanná válik, lévén "flash above über alles", azaz minden JS/CSS dinamikus okosság a flash _mögé_ nyílik meg (legalábbis linuxon, ff3-ban), ezáltal elérhetetlenné téve néhányat az admin menü pontjai közül.

Persze ha van erre valami megoldási javaslatod, azt szívesen látnám - ugyanez a helyzet fennál a nice_menus esetén is (meg valószínűleg még néhány hasonló jellegű modulnál). Egyszer rászántunk vagy három órát, mire kiderült, hogy az egyetlen használható(?) megoldás a flash vagy a menü iframe-be helyezése lenne (már nem emlékszem, melyiké, inkább hagytuk a francba a flashre nyíló dropdown menüket). A google videó is így teszi a flash fölé azokat, amiket odatesz - csak ugye ők egy kicsit nagyobb költségvetéssel dolgoznak. ;)

Igen, ez nagyon zavaró

Igen, ez nagyon zavaró jelenség. Használható megolsát még én sem találtam. Bár állítólag van valami JS okosság erre is.

Ez "csak" linux alatt

Ez "csak" linux alatt probléma. Valamelyik Yahoo-s oldalon megoldották valami frame-ekkel.

Egyébként a 10-es flash lejátszóval ez már nem probléma :)

Én ugyan erre a célra a

Én ugyan erre a célra a SimpleMenu modult használom,
az annyival praktikusabb, hogy bármilyen menüt belerakhatsz, így rögtön és bárhol kéznél van a tartalom beküldése is, és amit még beállítasz...

Pozicionálni is ugyan így szoktam, hogy mindíg ott legyen a fejlécben, de sajnos az is a flash mögé szokott bújni...

Az admin_menu.css fájlban

Az admin_menu.css fájlban található az #admin_menu css szabály.