Drupalcon Szeged 2008 első nap

Eddig nagyszerű a Szegedi Druaplcon, gondoltam a szünetek szabad perceit kitöltöm azzal, hogy röviden beszámolok.

Tegnap Rasmus Lerdorf előadása a PHP múltjáról és jelenéről, nagyon emlékezetes volt, sok humorral. Kiderült például, hogy nem szereti a keretrendszereket. :) Ezt jó tudni, egy Drupal konferencián.

A hagyományos PHP keretrendszerekkel (Simphony, CakePHP) összehasonlítva, a Drupal a leglassabb, de Drupal nem csak keretrendszer, hanem CMS is.

De az is kiderült, hogy megfelelő kódolási stílussal és szerver beállításokkal a PHP-s oldal kiszolgálása lehet akár annyira gyors is, mint egy tisza HTML oldal. Persze Rasmus-nak kicsit könnyebb ezt elérni, mint egy átlag földi halandónak, de akkor is jó tudni, hogy lehetséges.

Nem bántam meg, hogy benéztem Angie Webchick Byron előadására, amely bemutatta SimpleTest rendsztert. Ez az egy óra ráfordítás bőven megtérül majd, ebben biztos vagyok. Különösen, hogy a D7-től kötelező lesz az automatizált tesztelés. És a hangulat természetesen webchick-esen vidám volt :)

A Mametracker ismertető viszont kissé csalódást okozott. Sajnos sok külső eszközre van szüksége (python, python kiegészítők, C-ben írt modulok, stb...). Ráadásul nagyon lassú. A fejelsztője szerint kb. 950 node klasszifikációja kb.2 percig tartott a notebookján. Ez túl lassú egy éles használathoz szerintem.

Az esti buli és wecome drink is jópofa volt, csak a kiszolgálás volt szánalmas: egy bazi nagy sorban állt mindenki, ahol a piát osztották :)

UPDATE:
Az első nap képei