Hírek megjelenítése egyszerűen Drupal-al

Egy barátom megkért, hogy segítsek neki összeállítani egy nagyon egyszerű weboldalt: mindössze annyi volt a kérés, hogy egy oldalon egymás alatt hírek jelenjenek meg, fent a legfrissebb. Hírt feltölteni mindössze egy ember tudjon, a megfelelő jelszó birtokában.

Ezt ugyebár a Drupal alapkiszerelésben már tudja, a feladat egyetlen érdekes pontja, hogy az amúgy pilótavizsgás Drupal kezelőfelületet szabjuk a lehető legegyszerűbb formára.

Elkészítettem az oldalt (sminkelés nélkül) és úgy gondoltam, hasznos, ha megosztom másokkal is, melyek voltak a megfelelő lépések:

Modulok - admin/build/modules

Minden modult kikapcsoltam, kivéve:
- Database logging - nem zavar, nem árt
- Path - szép úrl-ekhez, hogy a "/node/13245" helyett "/Szenzacio" legyen a címsorban
- Taxonomy – bár nem volt feladat, egy egyszerű cimkézést (tag-elést) készítek. Ha nem kell cimkézés, ki lehet kapcsolni
- Update status - szól, ha van új Drupal

Felhasználó beállítások - admin/user/settings

"Only site administrators can create new user accounts" – csak az adminisztrátor hozhat létre új felhasználókat.

Blokkok - admin/build/block

"User login" blokkot kikapcsoltam. Az adminisztrátor itt léphet be:
http://example.com/?q=user

Új felhasználó csoport - admin/user/roles

új "role", de felfogható user csoportnak is: "content admin"

Új felhasználó - admin/user/user

létrehotam egy új felhasználó-t, "content admin" role-al.

Tartalom típusok - admin/content/node-type/story

"Story" és "Page" tipusok szerkesztése. Én ezt úgy szoktam, hogy a Story legyen a "hír", a page meg statikus "oldal", ami nem jelenik meg a híráramban, de van neki url-je jól és lehet rá linkelni. Ennek megfelelően a story "published to front page" a "page" viszont nem. Ennél a feladatnál csak a Page típus kell.

Cimkézés - admin/content/taxonomy

Itt létre kell hozni egy új taxonomy-t, ami csak a "hír" tartalomtípusra vontakozik, beállításait tekintve a "free tagging" opciót kell bepipálni.

Jogosultságok - admin/user/permissions

Ez a lényeg, itt egyszersítünk a felületen. Egy kis elmélet: minden felhasználó tagja vagy az anonymous vagy az authenticated csoportnak. Ezért authenticated-től is el kell venni mindent, amit csak lehet, és content adminnak adni pár dolgot, amire szüksége van:
create page content, delete own page content, edit own page content

Mindössze ennyi, ha most belép a tartalom menedzser, akkor egy roppan egyszerű hírfeltöltő űrlapot lát, semmi mást.

A híreknek lehet url álneveket adni (un. url alias), amit érdemes megtenni. Így egy hír nem node/1234 címen fog megjelenni, hanem "/Valami-nagyon-erdekes" címen. A jelenlegi megoldásban ezt kézzel kell megtenni, de már van egy külön bejegyzésem, hogyan lehet automatizálni a szép url-eket Drupal-ban.

Új hozzászólás