Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx képernyőkép

Már csak egyet kell aludni, és április 29-én megjelenik az Ubuntu Linux legújabb tagja, a Lucid Lynx. Ez a verzió ráadásul egy LTS, azaz hosszú távon támogatott kiadás lesz. Ezért aztán a fejlesztők azt ígérték, hogy a stabilitásra koncentráltak, nem az új funkciókra. Ennek ellenére jó pár új dolog került ebbe a kiadásba. Mivel már úgyis rég frissítettem a blogom, gondoltam ez egy jó alkalom, hogy újra felvegyem a fonalat.

Én nem a hivatalos közleményben felsorolt újdonságokat fogom visszhangozni, hanem azt a néhány dolgot veszem szemügyre, amit a leggyakrabban használok. A most következőket a Release Candidate alapján írom, nagy valószínűséggel ez már egy az egyben megegyezik a végleges kiadással.

Firefox 3.6

Ma már szinte bármit csinálok, az egy böngészőablakban fut, úgyhogy számomra a Firefox 3.6-os verzióra frissítése messze a legfontosabb újdonsága a Lucid Lynxnek. A Firefox nem kifejezetten egy villámgyors állatfajta, ezért minden nagyobb kiadásnál lélegzetvisszafojtva tesztelem a böngésző sebességét, és most sem volt ez másképpen.

Hogy valóban igazságos legyen a két teszt, két frissen készített USB kulcsra létrehoztam egy Ubuntu 9.10 (Firefox 3.5) és egy Ubuntu 10.04 LTS (Firefox 3.6) USB-ről indítható telepítést. Mindkét rendszer 32bit-es. Azért 32 bit, mert ez az a verzió, amit a Canonical, az operációs rendszer mögötti kiadó cég, is inkább előnyben részesít asztali gépek esetén.

A teszteket a dromaeo.com weboldallal készítettem, amely natív Javascript futtatási és számolási teljesítményt mér. Íme a két teszteredmény:

Ebből a tesztből az derül ki, hogy az új Firefox 36%-al gyorsabb. Ez azért egész jó fejlődés.

VirtualBox 3.1.6

Nem tudom, ki hogy van vele, de én rengeteget használom a VirtualBoxot, és imádom. Volt (van?) viszont egy tulajdonsága, ami érthetetlenül butuska. Ez pedig a pillanatkép (snapshot) funkció. Mindig csak a legutolsó állapotot tudtuk használni, vagy egy régire visszatérni, ezzel eldobva az aktuális legutolsó állapotot. VirtualBox 3.1-től elvileg már nincs ez a kötöttség, ami nagyon jó hír, de én picit szkeptikus vagyok. Ennek még mindenképpen utánanézek alaposabban is, de ha tényleg így van, akkor örüljünk, hogy a VirtualBox snapshotok már nem csak lánc, hanem fa alakot is ölthetnek.

Ezen kívül állítólag van 2D grafikus gyorsítás Windowsos vendég (guest) gépeken és további teljesítmény tuning virtualizációs technológiát (VT-x, AMD-V) támogató processzor esetén.

OpenOffice 3.2

Alig két hónapos az irodai programcsomag legújabb, 3.2-es verziója, mégis belefért ebbe a kiadásba. Nem használom túl sokat ezeket a programokat, de azért jó tudni, hogy bekerült. Főleg, hogy ez az Ubuntu LTS kiadás, amit feltételezem többen használnak majd egy normál kiadásnál.

GNOME 2.3

Az új grafikus felület biztosan tengernyi új dolgot tartalmaz, én csak néhányat emelnék ki:

A Nautilus fájlkezelő képes osztott képernyős működésre, amit az F3 gombbal tudunk előcsalogatni. Majd a napi használat közben kiderül, mennyire jó ez a funkció.

A Gedit képes helyesírás ellenőrzésre forráskód sztringekben és kommentekben. Na erre kíváncsi leszek :)

Az alapértelmezett terminál program, a gnome-terminal, egy új beállítással végtelen sok előzmény sort képes megjegyezni (unlimited scroll history). Néha ez is jól jöhet.

LAMP webszerver

Az Ubuntu 10.04-be, belekerült a PHP legfrissebb stabil verziója, a PHP 5.3, benne néhány komoly újítással, mint például a névterek vagy a lambda függvények.
http://php.net/releases/5_3_0.php

Az Apache és a MySQL már eddig is a legfrissebb főverziókat (2.2 és 5.1) tartalmazta, így itt nincs előrelépés.

Boot

Mindenhol nagyon hirdetik, hogy az új Ubuntu mennyire gyorsan bootol. Engem soha nem érdekelt különösebben, hogy milyen gyorsan bootol a gép, de bevallom, ez az ugrás tényleg szembeötlő!

Rengeteg dolog van, amiről itt egyáltalán nem írtam, pl. az új lila téma, ahol minden a bal oldalon van, aminek jobb oldalon kéne lenni. Vagy hogy majdnem Yahoo lett az alapértelmezett kereső. De ezeket úgyis elolvassátok majd máshol.

Új hozzászólás