accesskey használata

Ez a post az accesskey HTML attribútum használatát ismerteti.

Köztudott, hogy a weboldalakat általában egérrel használjuk, azaz kattintással követünk egy linket vagy ugrunk egy űrlap elemre. Sokszor előnyösebb lenne billentyűzettel kezelni a weboldalakat. A mozgáskorlátozottak egy része pl. csak nehezen tudja használni az egeret. De szoftverfejlesztés, szövegszerkesztés vagy egyéb olyan tevékenység közben is jól jönne a billentyűzettel vezérelhetőség, amikor tipikusan billentyűzet felett van a használó mindkét keze.

Az accesskey ezt hivatott elősegíteni, a weboldal egyes részeihez billentyű-kombinációkat rendelhetünk.

Bár van két fő problémája az accesskey-nek. Egyrészt felül lehet írni vele a böngésző vagy az operációs rendszer billentyű-kombinációit, ami általában nem kívánatos. Másrészt sehol nem jelenítik meg a böngészők, hogy az adott oldalon milyen billentyűket használhatunk. Érdemes tehát az oldal szövegében felhívni a látogató figyelmét az accesskey használatára.

Ezek ellenére is, én ezt egy nagyon hasznos eszköznek tartom. Ha máshol nem, a saját fejlesztésű admin felületeknél mindenképpen jól jöhet, nagyban megkönnyíti a felhasználó életét.

Példa a használatára:

<form method="post" action="accesskey.html">
<input type="text" name="nev" accesskey="n">
<input type="submit" value="Go" accesskey="s">
</form>

A második és harmadik sor végén található accesskey="*" a lényeg.

Persze minden böngésző másképpen kezeli őket. Firefox-ban a ALT+SHIFT+* -al, Internet Explorer-ben (6,7) ALT+*-al és Safari-ban is ALT+*-al lehet elérni ezeket a elemeket.

A fenti HTML kódot ki is lehet itt próbálni:
acceskey demo

Egyébként nem csak az űrlap elemek támogatják ezt a fajta elérést. A következő HTML elemek mindegyikénél használhatjuk az accesskey attribútumot:
A, AREA, BUTTON, INPUT, LABEL, LEGEND és TEXTAREA.

Persze nem kell túllőni a célon és minden egyes linkre, űrlap elemre használni. Elég a leggyakrabban használatos elemekre. Röviden ennyi, legközelebb amikor űrlapot terveztek, ne feledkezzetek meg erről a lehetőségről!