Boost modul: a Drupal esete a statikus html oldalakkal.

A múlt heti bejegyzésben arról írtam, hogy egy gyors weboldal miért jelent versenyelőnyt a konkurenciával szemben. Kétféle sebesség probléma lehet, a kliens oldalon akkor van gond, ha a böngésző program nehezen vagy lassan jeleníti meg az oldalt. Szerver oldalon pedig akkor van gond, ha a böngészőnek indokolatlanul sokat kell várnia a szerverek válaszára.

A Drupal boost modul egy szerver oldali megoldás: az anonim felhasználók oldalletöltéseit teszi villámgyorssá.

Tisztán emlékszem a 2. Magyar PHP konferenciára, ott hallottam először a Drupalról. Abban az időben nagyon foglalkoztatott a weboldalak sebességének optimalizálása, azon belül is az előre legenerált statikus html oldalak kiszolgálásának voltam nagy rajongója. Fel is tettem a kérdést az előadónak, hogy a Drupal tud-e ilyet. Ha jól emlékszem, valami olyasmit válaszolt Goba, hogy az alap rendszer nem tudja, de biztosan készíthető hozzá ilyen modul.

Nos, hölgyeim és uraim, a Drupal boost modul egészen pontosan ezt csinálja: előre legyártott statikus html fájlokat szolgál ki az anonim felhasználóknak. Ezáltal teljes egészében kihagyva a buliból a PHP, Drupal, SQL stacket.

Ez a megoldás villámgyors oldal kiszolgálást eredményez, és egyben hatalmas tehertől szabadítja meg a webszervert. Persze vannak hátrányai is a megoldásnak, de előbb nézzük röviden hogyan működik.

A Boost modul működése

Először telepíteni kell magát a modult. Ez fog gondoskodni a statikus html fájlok mentéséről. Létre kell hozni egy „cache” nevű könyvtárat a Drupal telepítés gyökerében, ide fognak kerülni a html fájlok. Végül pedig a .htaccess fájlba be kell másolni egy nagy adag kódot, itt történik a varázslat: ez gondoskodik a html fájlok kiszolgálásáról.

A .htaccess fájlba másolt kód több különböző feltételt figyel, és ha mindegyik teljesül, akkor a Drupal index.php helyett az elmentett statikus fájl kerül kiszolgálásra. Ilyen feltétel például, hogy nem létezik a DRUPAL_UID nevű cookie, azaz hogy nem bejelentkezett felhasználó nézi az oldalt, vagy hogy GET kérésről beszélünk, és nem POST-ról.

Az eredmény: villámgyors oldal kiszolgálás az anonymous látogatók számára.

A cache fájlok érvénytelenítése

Ha egyszer elkészült egy oldalhoz egy statikus gyorstár fájl, és a fent említett feltételek teljesülnek, akkor az bizony ki lesz szolgálva. A kiszolgálás pillanatában ugyanis nincs lehetőségünk mérlegelni, hiszen nem fut le semmilyen Drupal vagy PHP kód. Éppen ezért alaposan oda kell figyelni, hogy mikor kerül érvénytelenítésre egy oldal gyorstár változata.

Először is, van egy beállítható felső idő határ. Ha ennél régebbi a cache fájl, akkor a boost törli az időzített feladatok (cron) segítségével.

Ha egy node oldalról beszélünk, akkor a node módosításakor is törli a cachet. Ha hozzászólás érkezett a node-hoz, szintén megy a cache a kukába. Ha egy node megkapja a „Promoted to front page”, azaz címlapra helyezés státuszt, akkor meg a kezdőlap lesz törölve. Persze ez csak a Drupal alapértelmezett kezdőlapjával működik. Ha saját kezdőlap megoldásunk van, és használni akarjuk a boost-ot, akkor nekünk kell gondoskodni a címlapi gyorstár törléséről.

A taxonómia lista oldalak fájljait is helyesen üríti a modul, amikor kell. Sőt elvileg CCK tartalomra hivatkozás mező használata esetén, ha változik a hivatkozás, akkor is helyesen törlődnek a megfelelő node gyorstárak.

Mindezeken felül persze lehet, hogy szükségünk lesz saját érvénytelenítő kódot is írni. Ha egyedi címlapot használunk, akkor mindenképpen.

Hátrányok

Az egyik hátránya a modulnak, hogy csak az Apache kiszolgálót támogatja teljes egészében. Márpedig maga az Apache is egy elég komoly lassító tényező, mint ahogy múlt héten egy hozzászólásban is írták. Elvileg nginx, lighthttpd és IIS7 használata is megoldható, többé kevésbé. Én ezeket nem próbáltam még.

A másik gond magából a módszerből adódik: mivel kikerüljük a Drupal-t, ezért az alaprendszerbe épített statisztika modul, illetve hasonló analitika megoldások egyáltalán nem fognak működni. Jelenleg egy nagyon izgalmas, saját fejlesztésű modulon dolgozom, amely azonban épít a Drupal mag statisztika megoldására. Ezért sajnos a kettő együtt nem működik.

Szintén a technológiából adódik, hogy a weboldal jobb és bal sávjaiban elhelyezett dobozok tartalma nem mindig frissül, és ezért Boost használata esetén néha furcsán inkonzisztens adatok jelennek meg. Illetve a véletlenszerűen változó dobozok, például 5 véletlenül kiválasztott fórum téma az elmúlt 1 hétből, sem úgy működik, mint ahogy kellene neki.

Mikor megnéztem a forráskódot, megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a Boost modul hatalmas! 280 KB-nál nagyobb a PHP kód mérete. Egyrészt azért ilyen nagy, mert sok kód kell az különböző cache fájl érvénytelenítési esetek kezelésére. Másrészt sok extra dolgot tud, talán feleslegesen is (lásd lent). És elég sok beállítási lehetősége is van. Egyszóval nagy és bonyolult modul, jobban örültem volna, valami egyszerű és nagyszerű megoldásnak.

Egyéb érdekességek

A Boost modul favorizálja a tömörített (gzip) kiszolgálást, méghozzá elég agresszíven. Állítólag némely proxy szerver felülírja a böngésző által küldött HTTP fejlécét, hogy ne fogadjob GZIP tömörített adatot. A modul egy trükkel (IFRAME-ben meghívott GZIP-pel tömörített oldalban lévő javascripttel beállít egy cookiet) megpróbálja kideríteni hogy az aktuális böngésző támogat-e gzip tömörítést, és ha igen, akkor az Accept-Encoding fejléctől függetlenül GZIP-el küldi az adatot.

Van egy beépített web robot is a Boost-ban. Annyit tesz, hogy cron futás alkalmával bejárja az oldalunkat (konfigurálható, hogy ezt hogyan tegye), ezzel előmelegítve a gyorstárat. Mikor van erre szükség? Ha olyan weblapot készítünk, amire várhatóan kevés oldalletöltés érkezik. Ekkor ugyanis a cache általában túl régi lesz, azaz a látogatók többnyire gyorstárazás nélküli oldallal találkoznak majd.

Konklúzió

Nagyszerű modul, ha az ember együtt tud élni a kötöttségekkel: Apache kiszolgáló, nem mindig frissülő dobozok és az anonim látogatói statisztika hiánya a Drupalban. Utóbbi miatt jelenleg én sajnos egyetlen oldalon sem használom. Persze ha egy szerverem nem bírná már a terhelést, akkor nyilván feltenném: inkább lássák a látogatók az oldalt és nekem ne legyen látogatottsági adatom, mint hogy ne is lássák :)

11 hozzászólás

Pont erre van szükségem! Ki

Pont erre van szükségem!
Ki fogom próbálni!
Köszi, jó írás nagyon!

Nem csak Apache-csal tud

Nem csak Apache-csal tud működni, a napokban összelőttem Nginxel, hamarosan írok róla egy bejegyzést.

Az anonim statisztikákra miért nem csinálod az ősi, 1x1 pixeles kép trükköt, ami GET paraméterként megkapja a kódolt URL-t? Ennek alapján pedig tudod frissíteni a számlálókat, sőt, a speciális oldalaknak is készíthetsz külön számlálót.

nagyon jó írás,

nagyon jó írás, gratula.
aries egy nginxes megoldás bemutatása nagyon érdekelne. előre is köszi :)

A szerveroldali statisztika

A szerveroldali statisztika miert nem megfelelo, vagy miben ter el egy google analyticstol mondjuk egy awstat. Szerintem a szerveroldali meg pontosabb merest is tud es akkor nem kell trukkozni az ilyen meresekkel.

A kérdésem az lenne, a Boost

A kérdésem az lenne, a Boost hogyan hat ki a Google Analytics modulra és hasonló megoldásokra? Ezeket is kilövi, vagy az ezek a statisztikai eszközök működnek normálisan? Köszi!

Kösz mindenkinek az elismerő

Kösz mindenkinek az elismerő szavakat, @aries egy nginx-boost párosítás tapasztalatairól nagyon szívesen olvasnék!

@Anonymous a szerveroldali statisztika (awstats és minden más ami webszerver naplófájlból dolgozik) és a JS-es tracking kód (pl. Google Analytics) elég eltérő eredményt ad. Előbbiben sok a fals robot találat, utóbbi viszont sokmindenről lemarad, pl. ha látogató tiltja a JS-t, tiltja a GA-t vagy a távoli domain-en lévő Javascript-et.

A Drupal mag statisztika modulja technikai értelemben közelebb áll a szerveroldali (awstats) mérésekhez, mint Google Analyticshez.

@Attila A Drupal Google Analytics modullal valószínűleg teljesen jól együttműködik a Boost modul. Ha mégis gond lenne, ne használd a Google Analytics modult, hanem simán fogd a tracking kódot és másold be a simnk page.tpl.php fájl aljára a lezáró body tag elé.

Esetleg arra van valami

Esetleg arra van valami tipped, hogy miért csak a főlapon működik a Boost? Akármelyik belső oldalt nézem akkor nem a cachelt oldalt hozza. Egyedül csak a front page mükszik nálam.

Nálam működött belső

Nálam működött belső oldalakra is. Ezer dolog okozhatja, ennyiből nehéz megmondani. Milyen modulokat használsz? És mik generálják ezeket a belső oldalakat? Valami olyasmi is dereng, hogy a Boost a html meta tag-eket is nézi és ha ott tiltva van, akkor nem cache-el. Nézz bele a html-be, hogy mi van a head részben és/vagy a http fejlécekben.