Mobil alkalmazás: akkor kell, ha kell!

Mobil alkalmazások ábra Az egész azzal indult, hogy az Index előrukkolt az iOS és Android alkalmazásaival. Erre aztán HH Gergő és Doransky is megírta a tutit a mobil alkalmazás vs. mobil web alkalmazás témában.

Erősen túl van ez lihegve kéremszépen! Jó nagy feneket kerítettek a semminek. Ha felmerül a kérdés, hogy valamit hogy csináljunk meg, natív app-ként vagy web appként, akkor az azt jelenti, hogy megvalósítható webappként is. Tehát teljesen felesleges a natív app. Bővebben:

A natív alkalmazást nulláról le kell fejleszteni, folyamatosan támogatni és/vagy üzemeltetni kell, mindezt minden egyes platformra külön-külön. És közben igazodni az adott market szabályaihoz. A felhasználónak meg meg kell találnia és le kell töltenie.

Miközben, a mobil web alkalmazást, meg csak használni kell. Fejleszteni és üzemeltetni pedig egy olyan technológiai közegben kell, amihez már rendelkezésre áll az infrastruktúra. Csakúgy, mint az ehhez szükséges szaktudás is.

Persze van, amit nem lehet mobil weboldalként leprogramozni, egyszerűen szükséges a natív iOS vagy Android alkalmazás. Erre mondom én, hogy akkor kell, ha kell. Ha meg nem, hát akkor meg nem.

Dől a lé

Persze, mindez csak a technológiai megközelítés, tudom én jól. Üzleti szempontból akár lehetne is értelme a külön mobil app-nak. De most olyan érzésem van, mint a 90-es években, amikor azért akart valaki weboldalt, mert a másiknak is van. Magyarul, teljesen feleslegesen csinálták, nem is vártak tőle konkrét üzleti eredményt, inkább csak áhítoztak, hogy ettől majd milyen jól beindul a biznisz.

Ez van most is a mobil alkalmazásokkal. Csináljuk meg, mert a konkurenciának is van. Ha nem tudod alátámasztani sziklaszilárd üzleti tervvel, hogy miért éri meg megcsinálni, akkor nem éri meg. Ez tényleg, ennyire bonyolult?

Egyébként Doransky blog bejegyzésének majdnem mind a 8 pontjában szerepel, hogy „rá kéne már ébredni, hogy...” Mátyás, ugye ismered azt a viccet, amikor a rádióban bemondják, hogy egy őrült szembe megy a forgalommal az autópályán. Mire a hűsünk: Egy? Dehogy egy, mindenki!

4 hozzászólás

Egyszerűen érteni kellene

Egyszerűen érteni kellene hozzá, és most sajnos nem az emlegetett nevekre gondolok, hanem rád.
Egy natív appnak számos előnye van (köztük az, hogy a magyarországi csoffadt mobilnetre lehet optimalizálni azzal, hogy tényleg csak a szükséges adat csere történik, felesleges css/js/html sallang nélkül).
A válasz egyszerűen: azért kell mobil app, mert használhatóbb.

Kérdezz meg száz,

Kérdezz meg száz, okostelefont napi szinten használó embert, hogy melyik verziót részesíti előnyben: a külön app-ot vagy a mobil web verziót.

Az, hogy technikailag milyen előnyökkel jár, másodlagos, ha a felhasználók egy része teljesen elzárkózik a külön app-tól.

A felhasználók egy másik tábora meg pont a mobil web verziótól zárkózik el.