Wikipedia, Godaddy, SOPA

  • SOPA
  • Wikipedia
  • Godaddy

A SOPA (Stop Online Piracy Act) egy törvénytervezet az USA-ban, ami mögött a nagy média vállalatok lobbija áll, célja elvileg az internetes kalózkodás visszaszorítása. Viszont súlyos gondok vannak a tervezettel, gyakorlatilag lehetetlenné teszi a közösségi weboldalak működését, csorbítja a szólásszabadságot és egyéb módon is ütközik az USA alkotmányába.

Szinte az összes IT cég egyoldalúan ellenezte a törvény elfogadását, egy céget kivéve: a legnagyobb domain regisztrátor, a Godaddy.com úgy döntött támogatják a törvénytervezetet. Ezzel magára vonva az interneten haragját, igen sokan elkezdték bojkottálni a Godaddyt, lemondani az előfizetéseiket, átvinni a domaineket, stb. Persze annyira azért nem zavarta ez Godaddy.com-ot.

Egészen addig, amíg a Wikipedia úgy nem döntött, hogy ők is csatlakoznak a bojkotthoz, és szintén átviszik meglévő doménjeiket más regisztrátorhoz. Ez betette az ajtót a Godaddynél, és most már ők sem támogatják a SOPA-t. Ez egy fontos eredmény az internet szabadságát jelenleg leginkább veszélyeztető törvény ellen.

Ez a hír, meg az hogy a Google megtriplázta a Mozillának küldött csekkeket nekem pont elég Karácsonyi ajándéknak :)

Minden kedves olvasómnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok.