HtmlBox + Resizable Body - a sitebuilder barát WYSIWYG szerkesztő

A WYSIWYG szerkesztők a Drupalban egy örök téma. Több megoldás is van, de különbözőek az igények, különbözőek a funkciólisták és különbözőek az egyes megoldásokkal járó bug halmazok is :)

Aki esetleg nem lenne tisztában a fogalommal: a WYSIWYG a "What You See Is What You Get" rövidítése, és egyszerűen fogalmazva, ezek ügyes kis javascript eszközök, melyek segítségével úgy lehet szöveget (HTML-t) szerkeszteni egy böngészőben, mint pl. a Word-ben.

Személy szerint szeretek a HTML felett teljes uralommal lenni, ezért több kipróbált modul után, úgy döntöttem hogy, nem használok ilyen eszközt. Valahogy túl nagyok és böszmék voltak. Az volt az érzésem, mintha azt hinnék, nálam is jobban tudják hogy én mit akarok. Egyszóval nem volt jó az összkép. Egy Drupal felhasználói találkozón, még a corvintetőn, CHX ajánlott egy modult amit a NowPublic-kal közösen fejlesztettek ki.

A modul neve HtmlBox, hasonlóan a JavaScript eszközhöz, amin alapul. Anno kipróbáltam, de nem ment, nem tudom miért. Ma viszont adtam neki egy második esélyt és működik, ráadásul első ránézésre bíztató: egyszerű, nincs túlzsúfolva minden funkcióval, gyors, és teljes kontrollt ad a generált HTML kódon. Igaz ez utóbbit a többi hasonló megoldás is tudja, viszont nekem úgy tűnt (2 használat után!) hogy tisztább kódot generál. Elkezdtem hazsnálni, majd elválik mennyire jó.

Egy gondom volt vele: az alapesetben átméretezhető szövegdoboz már nem az, ha használjuk a HtmlBox-ot. Ez viszont nem jó, mert van aki szereti ha sok szöveget lát egyszerre. Pl. én.

De szerencsére erre van egy egyszerű megoldás a Resizable Body modul képében. Pofonegyszerű amit nyújt: meg lehet határozni hogy a node  szerkesztő oldalakon a body szövegdoboz hány sorból álljon. Ennyi.

A fenti két modul kombinációja  hasznos eszköz lehet egy sitebuilder kezében, vagy olyan szerkesztőnek aki nem fut anyuhoz sírva, ha meglát egy kis HTML kódot.

6 hozzászólás

Mik a hosszabb távú

Mik a hosszabb távú tapasztalataid? Egy oldalhoz most nekem is szükségem lenne könyyű RTE-re alapfunkciókkal, de a sortöréses - bekezdés beállítás sok fejfájást okoz. Korábban más próbáltam a htmlboxot, mostanság nem. Milyen, készít bekezdéseket, te hogy állítottad be a beviteli formát hozzá?

Végül nekem mégsem vált be,

Végül nekem mégsem vált be, de őszintén szólva már nem emlékszem miért.